Friday, May 29, 2009

Apakah semua yang kita nampak kita dapat lihat??


Tajuk di atas bukanlah satu soalan @ satu jawapan yang boleh diajukan @ dijawab..
Bukan semua yang kita nampak kita dapat lihat.. Dalam banyak organ yang TUHAN/RAB izin untuk kita pinjam sebentar,mata adalah organ yang paling BEST. Bukan menidakkan akan kepentingan organ yang lain.. Sedangkan dalam alQuran sendiri pun ada surah @ ayat yang digalakkan untuk kita beramal...tetapi bukan dengan maksud mengetepikan keistimewaan surah-surah lain..Bahkan semuanya berada dalam satu Mushaf alQuran.

Bagi saya, mata adalah organ yang paling penting antara five senses yang ada pada tubuh kita. Dalam alQuran sendiri pun, mata disebut sebagai tanda penyalahgunaan ni3mat, tanda manusia tidak faham, tanda kufur(3ainun la yubshiruna biha). Namun,jika diselak pada sudut lain dalamnya, mata disebut sebagai salah tanda manusia merasai ni3mat(Cth;Qurrata A3yun)..menunjukkan tahap kefahaman( 3ainal Yaqin)..

Untuk nampak kita perlu cahaya. Tetapi untuk melihat kita perlu lebih dari itu. Kadang-kadang untuk melihat kita perlu diam seketika.. Sekali-sekala untuk melihat kita perlu bercakap sekejap.. Dan sering kali juga untuk melihat diri kita perlu berbicara panjang...
Susahnya..kejap-kejap kata kena diam..kemudian kena cakap pula. Mana satu nih..

Berdasarkan pengalaman yang tidak seberapa..Menjadi seorang pendiam kadang-kadang mengajar begitu berharganya ni3mat bertuturkata...Dan sering kali juga menjadi seorang pembicara boleh mengukur sejauh mana hati ikhlas memberikan sesuatu..
Jadi, untuk melihat.. kita perlu ada pakej yang lengkap.. Kombinasi kesemua pancaindera..Termasuklah hati... Kita perlu ada mata,telinga,mulut,aqal, dan hati untuk melihat..

No comments:

Post a Comment